'SOMS ZIE IK WAT'   FOTOGRAFIE VAN RIENK FEENSTRA  
START NIEUW  /  THEMA'S  /  SERIES  /  BOEKEN  /  COLUMN  /  LINKS  /  CONTACT
COLUMN
                      
columnfoto
    Het Begin

    Uit de tekst op dit wat trieste pandje blijkt dat hier een fotograaf gevestigd is. Niet zo maar een fotograaf, maar een Photographe, een vakman, die met licht, lenzen en chemicaliŽn de beeltenis van iemand op de gevoelige plaat kan vastleggen. Een tovenaar die mensen kan vereeuwigen. Het gaat hem helaas niet meer zo voor de wind, zo te zien.     Het doet me denken aan de enige keer dat ik bij zo’n Photographe ben geweest. Ik denk dat ik een jaar of 9 was. Met het hele gezin gingen we ons bij die fotograaf laten portretteren. Fris gewassen, gekamd en ik voorzien van een vlinderstrikje.    
    Ik vond het spannend. Die grote camera op statief fascineerde me en toen al dat licht in de studio aanging leek het alsof er een ruimte ontstond waarin zich iets magisch ging voltrekken.                                                                                
  

  

Eerst werd er een foto van het hele gezin gemaakt en daarna van de kinderen afzonderlijk. Ik was als laatste. De fotograaf zette me neer waar hij me wilde hebben, liep naar de camera en stak zijn hand op ten teken dat ik even vriendelijk moest lachen. Op dat moment bitste mijn moeder:“Hand uit je zak!” Het was niet erg handig zo'n bevel te negeren, wist ik, maar de fotograaf had daar een hele andere mening over. “Ga nou maar zo staan zoals je zelf wil”, zei hij.
     Die foto stond later op het dressoir bij mijn oma en opa. Het wat timide jongentje erop kwam wel niet helemaal overeen met het beeld waarmee ik mezelf graag had willen tonen, maar mijn hand zat in mijn zak. Het begin was er. 

 Rienk

© copyright 2014 Rienk Feenstra